Mindfulness och stresshantering

Stillhet och närvaro är en bristfälla i vårt samhälle. Med mindfulness kan vi hantera stress och motgångar och känna fler lyckliga stunder.

Mindfulness är en metod och teknik inom KBT och ACT, men som kan användas av vem som helst som behöver varva ner och lugna sin andning och motverka stress.

Mindfulness betyder medveten närvaro.  All mindfulness börjar och slutar i andningen.

Mindfulness ingår i min meditation och i KBT.

Du kan också välja att bara få en behandling i mindfulness och stresshantering. Då får du redskap med dig hem att använda dig av i din vardag.

Pris: 600 kr. Tid: ca 1 timma.

 

Liten mindfulnessövning; Bli lugn av djupandning:

Börja med att andas djupt. När du andas in ska magen röra sig utåt och när du andas ut ska magen sjunka in.

Andas långsamt, räkna till 4-8 sekunder på inandning och 4-8 sekunder på utandning.

Andas in genom näsan då värms luften och filtreras från bakterier.  Du förbättrar också syreupptagningsförmågan och minskar risken för överandning.

 

Mindfulness hjälper dig att fokusera på nuet och gör dig kroppsmedveten. Mindfulness sänker vår stressnivå. Med hjälp av våra sinnen, andning och kroppskännedom får vi tillbaka balansen i livet.

Mindfulness och meditation hjälper oss att bli medvetet närvarande och att må bättre. För att bli mer närvarande krävs träning och tålamod, men det är verkligen värt besväret. Man upplever mer harmoni i livet och fler lyckliga stunder.

 

 

Stresshantering

Konkreta råd och strategier utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT)

Att känna sig stressad är något de flesta människor råkar ut för under perioder i sitt liv.

Om stressen är kortvarig kan kroppen ofta hantera detta på egen hand. Faktum är att kortvarig stress på lagom nivå förhöjer vår prestationsförmåga.

Men om stressen blir allt för stark och långvarig börjar vi uppleva negativa konsekvenser vilket i sin tur ofta förvärras av de val vi gör när vi är stressade.

Det är viktigt att lära sig känna igen symtom på just din stress så du kan jobba med den för att förebygga att stressen blir negativ för dig.

 

STRESS - Vad är det och hur känns det?

Stress definieras som en förändring av känslor, beteenden och/eller fysiologiskt fungerande, efter att man ställts inför ett upplevt hot.

Känslomässiga förändringar omfattar hur du känner dig (tex sinnesstämning).

Beteendemässiga förändringar innebär förändringar i hur du agerar eller vad du gör.

Fysiologiska förändringar innebär förändringar i hur din kropp känns eller fungerar.

Om stressen är långvarig kan detta få allt srörre konsekvenser på hur du mår och hanterar din vardag.

Stress uppstår ofta när man upplever att de yttre och inre krav man utsätts för överstiger de resurser man anser sig ha. Denna påfrestning leder ofta till onda spiraler med allt fler stressbeteenden. Dessa spiraler är viktiga att kunna se och bryta för att ta sig ur stressen.

Stresshantering och avslappning som redskap för att reducera och hantera stress.

I avspänning blir kropp och själ ett. Kroppens lugn ger frid i sinnet. Och i kroppen finns dörrar till "glömda" delar av känslolivet. Här berättar psykoterapeuten Rosie Manton om avspänningens fyra nivåer och hur både stillhet och rörelse kan användas avspännande.

 

Steg 1. Dina stressreaktioner

Det första steget i att hantera stress är att notera hur stress påverkar dig.

Alla moment är viktiga och kan utföras som det passar, var och en för sig eller tillsammans.

Nivå1. Kroppens njutning.

Att ge sig själv tid och uppmärksamhet är helande och ett budskap till din kropp att du tar dig själv på allvar. Det behöver inte vara komplicerat; ett bad, ett fotbad eller varför inte en skön massage? Att göra det blir ett uttryck för att du inser att kroppen bär hela ditt liv och att du ger den din uppskattning för det.

Nivå 2. Motverka stress med en "levande" paus. 5 minuters totalpaus.

Återhämtning måste finnas med i arbetet och i livet i stort. Det går inte att bara "göra" hela tiden. När både kroppen och medvetandet är gemensamt engagerade i en "levande" paus blir återhämtningen djup och förnyande.

Nivå 3. Kroppens väg till känslorna.

Om du verkligen lyssnar så kommer du att få svar och uppleva känslor från din historia genom dessa två övningar.

A.  Fråga kroppen 1:  Sitt ner. Blunda. Andas. Var stilla. Lyssna. Var i kroppen finns det just nu ett problem? Var känner du smärta, eller en extra spänning? Fokusera ditt medvetande på det området. Låt din inandning gå till just det området. Låt kroppen där mjukna med hjälp av uppmärksamhet och andning. Starta sedan en dialog med kroppen. Om det till exempel är ryggen som gör ont, kan du fråga tyst inom dig: "Jag känner din smärta, rygg, vad är det du vill säga, vad vill du mig? Lyssna till vad kroppen svarar och fortsätt fråga. Vad behöver ryggen? Vad kan du göra? Är det andra delar av kroppen som gör ont?  Magen, huvudet, axlarna...

B. Fråga kroppen 2: Sitt ner. Blunda. Andas. på varje utandning, tänk dig att du släpper kroppens överflödiga spänning. Var stilla. Rynka pannan kraftigt. Håll kvar spänningen i ca 10 sekunder. Slappna sedan av helt. Fokusera all din uppmärksamhet till pannan. Ställ nu frågor till din panna: vad bär du på, min panna? Vad håller du kvar? Vilka historier finns i dig? Var öppen och lyssna uppmärksamt till vad som än dyker upp av tankar, känslor, bilder. Så här kan du göra med olika områden av kroppen. Prova till exempel att dra ihop strupen eller att dra upp axlarna så långt det går.

Andas i dans. Att andas djupt och att tillåta kroppen att röra sig på nya sätt luckrar upp muskelpansaret och frigör känslor. Sätt på någon musik du tycker om. Den ska inte vara för rytmisk i början, hellre mjukt melodisk, så du har frihet att röra dig som du vill. Lyssna till musiken och tänk frihet, att kroppen ska få röra sig fritt. Alla delar: fötter, knän, ryggrad, huvud, nacke, framsidan av kroppen, baksidan, yttersidor, innersidor, underliv. Andas hela tiden djupt djupt. Gör inga uppehåll. Glöm inte någon del av kroppen, öppna dina porer...

rör dig bara lite eller mycket, våldsamt, allteftersom du känner för det. Gör inga målmedvetna rörelser, utan tänk bara  på att släppa, bli lös i kroppen. Börja med lugna rörelser till lugn musik och byt sedan sedan till mer rytmisk, vibrerande musik, då du skakar och darrar energiskt. Fortsätt hela tiden att andas djupt. När du slutar dansa, sätt dig ner en stund alldeles stilla. Blunda, andas och upplev din kropp fylld av liv och känslor.

Nivå 4. En djupare källa.

Avspänning och andlighet hör tätt ihop. Skapa utrymme i kroppen och stilla tanken, så kan du upptäcka att kanalen till din djupaste källa står öppen.

Sitt med korslagda ben, i lotusställning om du klarar det. Tycker du att känns obekvämt går det lika bra att sitta på en stol eller en pall. Men du ska inte luta ryggen mot ryggstödet, den ska vara fri. Låt fötterna vila stadigt i golvet, lägg händerna på benen med handflatorna vända uppåt, i en mottagande ställning. Se nu en förbindelse, som en linje från din hjässa upp till taket, himlen, i all oändlighet. Låt den linjen fortsätta ned genom din raka ryggrad, genom stolen, ned i jorden ända till jordens medelpunkt. Se din förbindelse med det som är större än du, med universum. Var stilla. Andas. Andas ut kroppens spänningar.

Låt varje andetag skapa en större rymd och luftighet i kroppen. Låt avspänningen flyta ned genom hela kroppen, bit för bit. Skapa utrymme i din kropp: mellan kotorna, runt hjärtat, för revbenen att vara fria och rörliga, känn att det finns gott om plats utefter benens starka muskler...

Se dina tankar dra förbi. Sök tystnaden och stillheten i ditt sinne. Låt bråttomlivet flyta iväg. Lyssna och var öppen för vad som kommer till dig. Ställ en fråga om du vill. Stanna kvar i din öppna och mottagande hållning 5 till 10 minuter. Kan du sitta så här i bara fem minuter under en stressig dag, så är det en enorm tillgång, då du kan få avspänning på alla nivåer. Någonstans finns det alltid att ta vägen för att få vara ostörd- i nödfall rekommenderar Rosie Manton toaletten!